Timpanometri, orta kulaktaki havalanmanın ve kemikçiklerin normal olup olmadığını anlamaya yarayan bir tekniktir. Kulak, dış, orta ve iç kulak olarak üç bölümden oluşur. Dış kulak, kulak kepçesi ve kulak yolunu kapsayan bölümdür. Dış kulağın temel görevi, ses dalgalarını toplayarak kulağın iç bölümlerine iletmektir.
Dış kulak ile orta kulak arasındaki ayrımı kulak zarı yani timpanik zar oluşturur. Orta kulak, timpanik zar ile başlayan ve sırasıyla çekiç, örs, üzengi ile devam eden bölümdür. Bu yapılar, orta kulakta ses dalgalarının şiddetinin artmasını sağlayarak sesleri daha iyi işitmeye katkıda bulunur. Dış ortamdaki seslerin en iyi şekilde duyulabilmesi için kulak içi basıncın dışarıdaki atmosfer basıncıyla eşit olması gerekir. Basınçlar arasındaki bu denge, östaki borusu aracılığıyla kurulur. Östaki borusu, solunum sistemindeki bir yapı olan nazofarenks ile orta kulağı birbirine bağlayarak dış basınç ile kulak içi basıncı eşitler. Östaki borusu aynı zamanda özellikle çocuklarda görülen boğaz enfeksiyonlarının kulağa sıçramasından da sorumludur. Östaki borusunun açıldığı orta kulak, işitme organı kokleanın bulunduğu iç kulağa bağlanır. Koklea, salyangoz kabuğu şeklinde bir yapıdır ve içerisinde sıvı bulundurur. İç kulağa kadar ulaşan titreşimler, bu sıvıyı hareket ettirerek kokleadaki sinirleri uyarır. Bu sinirlerin beyine ulaşmasıyla da işitme gerçekleşir. Sağlıklı kişilerde kulak zarı, dış ortamdaki basınç farklılıklarına göre değişir. Timpanometri testi, kulak zarındaki bu değişimlerin timpanogram adlı bir cihazda kaydedildiği bir yöntemdir. Anormal timpanometri değerleri, hastada orta kulakla ilgili bir sorun olduğuna işaret eder.
Timpanometri testi yapmak için doktor, önce otoskop ile hastanın kulaklarını değerlendirir. Otoskop, ucunda ışık olan bir alettir ve uç kısmı kulak yoluna girecek şekilde tasarlanmıştır. Dolayısıyla otoskop ile kulaklarda herhangi bir tıkanıklık veya yabancı cisim varlığı, perforasyon durumu incelenir. Yani genel olarak otoskop ile kulak yolunun temiz ve açık olup olmadığına bakılır. Sonraki aşamada doktor hastanın kulak yoluna timpanometri cihazını yerleştirir. Bu cihaz kulak yolundaki hava basıncını değiştirir ve bu sırada kulak zarının farklı basınçlar karşısındaki değişimini kaydeder. Testin başlangıcında cihaz yüksek tonda sesler çıkarabilir. Test sonuçlarını etkileyebileceğinden hastanın işlem sırasında konuşması, yutkunması, hareket etmesi yasaktır.
Timpanometri testi, her kulak için yaklaşık 2 dakika süren kolay bir işlemdir. Bu işlem genelde herkese rahatça uygulanır. Testi yapmanın zor olduğu gruplar çoğunlukla işleme uyum sağlamakta zorlanan bebekler ve küçük çocuklardır. İşlemde sorun yaşanmaması adına küçük yaştaki çocuklara işlem öncesi alıştırma yapılabilir. Bu alıştırmada çocuklara işlemde ne yapılacağı, oyuncak bebek yardımıyla anlatılabilir. Böylece çocukların, test sırasında sabit durması, cihazın çıkardığı yüksek tonlu seslere alışması sağlanabilir.
Timpanometri testinde, farklı basınçlar karşısında kulak zarının verdiği yanıt ve orta kulakta oluşan basınç değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda elde edilen verilere göre timpanometri testi değerleri üç ana tipe ayrılır:
Özellikle çocuklarda işitme kaybına yol açabilecek hastalıkları teşhis etmeye yardımcı olur. Test, basınçtaki değişikliklere cevaben timpanik membranın hareketini ölçer.
Timpanometri testi, kulakta sıvı toplanması gibi bazı rahatsızlıkların gidişatını görmek için bir süre boyunca 15 günde bir uygulanır. Test sonuçlarına göre kulaktaki sıvının arttığı veya azaldığı tespit edilir. Timpanometri testi değerleri, hastanın orta kulak sağlığının iyi olup olmadığı hakkında bilgi verir. Timpanometri normal değerleri, kulak zarının normal hareket ettiği, orta kulakta sıvı bulunmadığı, orta kulaktaki kemiklerin hareketlerinin normal olduğu anlamına gelir.Anormal timpanometri değerlerinde ise kulak zarının basınç değişimlerine göre normal hareket etmediği görülür. Kulak zarında perforasyon ya da orta kulakta sıvı varlığında, basınç değişimleri karşısında kulak zarı hareket etmez ve düz kalır. Timpanometride anormal sonuçlara neden olabilen diğer durumların bir kısmı ise şöyledir:
Timpanik membran, kulağın orta ve dış kısımlarını ayıran ince bir dokudur. Test sonuçları, timpananogram adı verilen bir grafiğe kaydedilir.
Ayrıca bu test, aşağıdaki sorunlar içinde kullanılır;
Bununla beraber doktor, birkaç hafta boyunca hastanın orta kulağına ne kadar sıvı aktığını kronikleştirmek için bu testi yapabilir.
Hoşnudiye, Cassaba Modern, D:B Blok No:201, 26100 Tepebaşı/Eskişehir
+90 (222) 220 40 40
+90 (505) 437 69 94