Bu yazımızda sizlere Eskişehir Rinoplasti uygulaması konusunda uzman olan Doç. Dr. Mustafa Acar hocamızın açıklamalarını sunacağız.
Burun yüzün orta hattında yer alması ve iletişim sırasında yüze bakıldığında en çok dikkat çeken organ olması bakımından estetik açıdan önemlidir. Burun dış görünüşünün, hastanın istekleri ve hekimin yüz analizi sonucu hastanın önerileri doğrultusunda değiştirilmesi işlemine Rinoplasti (Burun estetiği) Ameliyatı denir.
Rinoplastide (Burun estetiğinde) ve tüm estetik uygulamalarda hasta-hekim iletişimi ve karşılıklı güven esastır. Bu bağın kurulamadığı durumlarda ameliyat sonrası mutsuzluk ve başarısızlık oranı yükselir. Hasta isteğini net bir şekilde belirtmeli hekim de tecrübesi ve cerrahi yeteneğine bağlı olarak yapabileceklerini hastaya doğru bir şekilde anlatmalıdır.
Rinoplasti (Burun estetiği) ameliyatı açık teknik ve kapalı teknik olmak üzere iki şekilde yapılabilir. İki tekniğin de birbirine üstünlükleri vardır. Burun estetiği ameliyatı öncesi cerrahın iyi bir yüz analizi yapması ve planını, ameliyat hedeflerini ona göre belirlemesi gereklidir. Her hastada farklı teknikler uygulanıp hastanın yüzüne uygun doğal ve güzel burnu yapmak için uygun hedefler koyulmalıdır.
Rinoplasti (Burun estetiği) ameliyatı öncesi, ayrıntılı bir fizik muayene ile birlikte hastanın nefes problemi olup olmadığı sorgulanmalı ve bunun sebepleri açısından değerlendirmeler yapılmalıdır. Burun orta duvarının düzensizliği, burun etlerinin büyümesi ya da alerjik durumlar nefes problemlerine yol açabilmektedir. Bu durumların tespiti ameliyat planı açısından yardımcı olacaktır.
Ameliyat kararı veren hastanın yüz fotoğrafları çekilerek yüz analizi yapılır ve yüzüne yakışacak doğal ve güzel burun şekli belirlenmeye çalışılır. Ve yapılabilecek burun hakkında hastaya tarifler ve anlatımlar yapılır. Fotoğraf çalışmaları kesinlikle bir sonuç garantisi anlamına gelmez ameliyat sonrası oluşacak yeni burun hakkında bize yaklaşık sonuçları gösterir.
Ameliyat öncesi ve sonrası bir ay süre ile hastaların sigara içmemeleri önerilir. Aspirin ya da benzeri ilaç kullanan hastaların bu ilaçları doktoruna danışarak bir hafta önceden kesmeleri gerekmektedir.
Rinoplasti (Burun estetiği) ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi hastaya ve cerraha bağlı olarak değişebilir ama yaklaşık 2-6 saat arası sürebilir. Yapılan cerrahi tekniğin ameliyat süresine etkisi olabilir. Rinoplasti ameliyatı, eğer revizyon rinoplasti ise bu süre biraz daha uzayabilir. Burnun dış şekli oluşturulurken burun içindeki kıkırdak dokudan faydalanılır. Ancak daha önce burun ameliyatı geçirmiş kişilerde bu kıkırdak doku yeterli olmadığından başka bölgelerden kıkırdak almak gerekebilir. Böyle durumlarda önce kulak kıkırdağı, eğer bu yeterli değilse kaburga kıkırdağı alınabilir.
Hasta Rinoplasti (Burun estetiği) ameliyatı sonrası bir gün hastanede kalır ertesi gün taburcu edilebilir. Ameliyat sonrası yüzde ve göz çevresinde şişlikler ve morluklar oluşabilir. Bunları azaltmak için ameliyattan çıkar çıkmaz soğuk uygulama yapılır.
Yüz ve göz çevresi şişlik ve morluklar 2-4 günlerde en üst seviyeye çıkar ve 6-7. günlerde azalarak kaybolur. Ancak burun çevresindeki şişliklerin tam olarak geçmesi ve yüzün normal halini alması 3-6 ayı bulabilir. Bu dönemde sabırlı olmak ve burnu her türlü darbeden, travmadan korumak gerekir. Ameliyat sonrası iki ay gözlük takılmamalı burun ve göz çevresi güneşten korunmalı en az iki ay güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Hastalarımızın burun estetiği ameliyatından önce en çok korktukları konu ameliyat sonrası şişlik ve morluklardır. Burun estetiği ameliyatında oluşan şişlik ve morlukların derecesi birçok faktöre bağlıdır. Bunları hastaya bağlı faktörler ve hekime bağlı faktörler olarak ayırabiliriz. Hastaya bağlı durumlar arasında hastanın cilt yapısı, yaşı, sigara alkol kullanımı, kullandığı ilaçlar, ameliyat öncesi son bir haftada alınan gıdalar, yüksek tansiyon sayılabilir. Hekime bağlı durumlar ise burun estetiği ameliyatında kullandığı teknik, kullanılan aletler, tecrübe, ameliyat süresi gibi maddeler sayılabilir.
Burun estetiği ameliyatında az ya da çok ameliyat sonrası şişlik ve morluklar olacaktır. Bu şişlik ve morluklar bir hafta içinde %90 oranında kaybolacaktır. Ameliyat sonrası ilk günler yüzün görüntüsü kötü olsa bile 7-8. günlerde her şey normale dönecektir.
Bu şişlik ve morlukların önüne geçmek için ameliyat öncesi 10 gün sigara ve alkolün kesilmesi, ameliyat sonrası tuz kısıtlayıcı diyet, ameliyattan çıkar çıkmaz yüze soğuk uygulama, ameliyat sonrası baş yukarıda yatış pozisyonunun tercih edilmesi gibi önlemler alınabilir.
Burnunuzu emanet ettiğiniz cerrahınız hangi teknik ile burnunuzu daha güzel yapabileceğine inanıyorsa ona güvenip onun önerileri doğrultusunda karar vermektir. Aslında açık ve kapalı teknik, ikisi de burun iskelet yapısına ulaşma yollarıdır. Aradaki fark açık teknikte burun uç-alt kısmında bir kesi yapılması ve bu kesiye bağlı ameliyat sonrası kalan küçük bir kesi izidir. Bu iz bir süre sonra hiç anlaşılmaz ve görünmez olur. Her iki tekniğinde birbirine üstünlükleri vardır. Açık teknikte bazı manevralar daha kolay yapılabilirken kapalı teknikte ödem ve burun ucu hissizliği daha az olur. Her iki teknikte de aynı manevralar yapılıp benzer sonuçlar alınabilir.
Rinoplasti (Burun estetiği) Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Burun estetiği ameliyatı genel anestezi ile yapılır ve 3-5 saat arası sürebilir. Bu süre burundaki problemlere ve cerraha göre değişebilir.
Burun yeniden şekillendirilirken kullandığımız ana malzeme kıkırdaklardır. Eğer hasta daha önce burun ameliyatı geçirmemişse burun içinden çıkarılan kıkırdaklar yeterli olacaktır. Başka bir yerden kıkırdak almaya genellikle gerek kalmaz. Ancak daha önce burun ameliyatı geçirilmişse ihtiyaç duyulan kıkırdak doku kulaktan yada kaburgadan alınabilir.
Rinoplasti (Burun estetiği) kaç yaşında yapılır?
Rinoplasti ameliyatı eğer solunumu etkileyen özel bir problem yoksa 18 yaşından önce yapılmamalıdır. En sık 20-30’lu yaşlarda yapılır. 40 yaş üstü hastalarda cilt elastikiyeti azalacağından ve doku iyileşmesi daha geç olacağından daha dikkatli olunmalıdır.
Rinoplasti (Burun estetiği) sonrası burnumda düşme olur mu?
Burun estetiği ameliyatı sırasında özenli ve dikkatli hareket edilirse burun sırtının çökmemesi için gerekli doku desteği sağlanırsa burunda çökme nadiren karşılaştığımız bir durumdur. Ama olabilir ve bazı ameliyatlardan bir süre sonra bu sorunun çözülmesi için tekrar ameliyat olmak gerekebilir. Bu tür kötü sonuçların belli bir oranı vardır ve ameliyat olacak kişi bu oranları bilip kabul etmelidir.
Hoşnudiye, Cassaba Modern, D:B Blok No:201, 26100 Tepebaşı/Eskişehir
0 222 220 40 40