Solunum hava akımının 10 saniye süre ile durmasına apne denir. Uyku apnesi ise uyku sırasında oluşan solunum durmaları ya da kesilmelerine denir.
Çocukluk çağında düzenli uyku çocuk gelişimi için önemli bir koşuldur. Çünkü büyüme hormonu uyku sırasında salgılanmaktadır. Çocuklarda uyku düzenini bozan her türlü durum çocuğun gelişimini etkileyecektir. Çocukluk çağı uyku apnesi de bu durumlardan birisidir. Aşağıdaki durumlar çocuklarda uyku sırasında solunum durmasına ya da tıkanmalara neden olabilmektedir
- geniz eti büyüklüğü
- Bademcik büyüklüğü
- sinüzitler, alerjik rinitler, burun eti şişlikleri, nezle
- Burun içinde ya da gerisinde doğumsal olarak görülen kitle yada kistler
- dil kökünü büyüten durumlar
Ayrıca obezite de çocuklarda uyku apnesine yatkınlığı arttıran bir durumdur.
Uyku sırasında aşırı hareketlilik, uykuda sıçramalar uyanmalar, gece terlemeleri, uykudan boğularak çırpınarak uyanma gibi belirtiler uyku apnesi hastalığını düşündürür. Gündüz okul başarısı azalır uyku hali ya da dikkat eksikliği görülebilir.
Tanı – Tedavi
Uyku apnesi kesin tanısı uyku testi (polisomnografi) ile koyulur. Ancak çocuklar için uyku testi yapabilen uyku laboratuarı sayısı kısıtlıdır. Yapılabilirse evde uyku teti (poligrafi) hastalık hakkında fikir verebilir. Ancak çocuk hastaların büyük çoğunluğu Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirildiğinde tanısı koyulabilmekte ve tedavide de bademcik- geniz eti alınması ameliyatları ile hemen hemen hepsi tedavi edilebilmektedir.