Burun, dış solunum yolu başlangıcında bulunan ve en hayati fonksiyonlardan biri olan nefes alışverişinin doğru olarak gerçekleştirilmesinde görev alan en önemli organlardandır.Burun orta hattını oluşturarak iki burun deliği arasında bir duvar görevi gören kemik ve kıkırdak yapıların bütününe nazal septum denir. Nazal septumun doğru olarak konumlanmadığı ve eğri olduğu durumlarda nefes almakla ilgili şikayetler ve buna bağlı olarak çeşitli sıkıntılar meydana gelir. Burundan nefes almakla ilgili sıkıntılar, kişilerin yaşamını olumsuz yönde etkiler ve yaşam kalitesini büyük ölçüde azaltır.
Burun orta hattında bulunan nazal septumun çeşitli nedenlerle doğru şekilde konumlanamaması ve eğriliği ”septum deviasyonunu” oluşturur. Septum deviasyonunda burun ortasındaki nazal septum isimli kemik ve kıkırdak yapı, yamuk bir şekilde yerleşerek kişinin burnunan nefes almasını zorlaştırır, hatta bazı durumlarda burun deliklerinin tamamen kapanmasına neden olarak burundan nefes almayı imkansız hale getirir. Çoğu zaman geçirilmiş fiziksel travmalar nedeniyle oluşan septum deviasyonu, kimi zaman anne karnındaki süreçte kimi zaman da genetik nedenlerle ve yapısal olarak ortaya çıkabilir.
Septum deviasyonuna konka olarak adlandırılan burun içi yumuşak dokuların şişliği yani konka hipertrofileri de eşlik ederek burundan nefes almayı daha da zorlaştırabilirler. Septum deviasyonu kronik burun tıkanıklığı, burundan nefes alamama, zaman zaman görülen burun kanamaları, tekrarlayan sinüs enfeksiyonları (sinüzitler), geniz akıntısı ve horlama gibi şikayetlere de neden olabilir ve kalp, tansiyon vb sistemik rahatsızlıkların ilerlemesinde kolaylaştırıcı rol oynar.
Nazal septum deviasyonu, nefes almada zorluk oluşturmanın yanında başka problemlere de neden olabilir. Özellikle uyku sırasında burundan nefes alamamak uyku bozukluklarına neden olmakla birlikte, deviasyonun neden olduğu ağız solunumu sebebiyle ağız kurulukları, boğaz enfeksiyonları, horlama ve ağız sağlığı sorunları kişilerin sağlığını ve yaşam konforunu olumsuz etkiler. Kronik burun tıkanıklığı direkt olarak sistemik bir hastalığa neden olmasa da var olan hastalıkların daha kolay ilerleyebilmesine zemin hazırlar. Bütün bu problemlerin çözülmesi için septoplasti operasyonları gerçekleştirilir.
Septoplasti operasyonu, septum deviasyonu nedeniyle nefes almada zorluk yaşayan herkese yapılabilir. Yalnızca özel durumlar dışında kişinin kemik ve yüz gelişiminin tamamlandığı 18-20 yaş aralığının beklenmesi önerilir. Eğer akut bir travmaya bağlı olarak gelişen bir burun kırığı ya da buna bağlı deviasyon söz konusu ise daha erken yaşlarda operasyon yapılması gerekebilir.
Hoşnudiye, Cassaba Modern, D:B Blok No:201, 26100 Tepebaşı/Eskişehir
+90 (222) 220 40 40
+90 (505) 437 69 94