Alerjik Rinit yani nezle, toplumda çok sık görülen ve sağlık üzerinde çok fazla olumsuz etkisi olabilen bir rahatsızlıktır. Burunda yaşanan işlev bozuklukları kişilerin günlük yaşamını, okul ve iş yaşamını etkilemekte ve astım, orta kulak iltihabı gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.
Mevsimsel alerjik Rinit ya da ‘Saman Nezlesi’ diye bilinen durumlarda bulgular yılın belirli zamanlarında polenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Geri kalan zamanlarda ise rahatsızlık görülmez.
Alerjik riniti olan hastalar farklı farklı alerjenlere duyarlılık gösterirken; bunun yanında sigara dumanı, çok keskin kokular, nem ve ısı değişiklikleri hatta duygu durum bozuklukları bile tetikleyici olabilir.
Rinit rahatsızlığı olan hastaların hepsinde nezle alerjik değildir. Bulgular iki durumda benzerlik göstersede, alerjik olmayan rinitte genellikle burun mukozası şiştir ve burun akıntısı mevcuttur.
Rinit Belirtileri Şöyledir:
- Burun, damak, boğaz ve gözlerde kaşıntı gözlemlenir
- Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı olabilir
- Burunda kaşıntı, hapşırık gözlemlenir
- Göz altlarında morluk ve gözlerde sulanma görülür
Hekiminiz size alerjik rinit tanısı koyduysa ve hastalığın tetikleyicileri belli ise bu tetikleyicilerden korunmak ilk adımdır. Ev içindeki alerjenlerden ve polenlerden de korunmak gerekir.
Bunun yanında hekiminizin önereceği tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Tedavide antihistaminikler, kortizonlu spreyler ve tuzlu su kullanılır.
Özellikle mevsimsel alerjik rinit’te bu ilaçlar oldukça etkilidir. Mevsim öncesi tedavilerin başlaması ile hastalık semptomları önlenebilir.