WhatsApp
Bizi Arayın

Doç.Dr. Mustafa Acar

mustafa acar
mustafa acar

Burun Kanaması (Koterizasyon)

burun kanaması

Burun Kanaması Nedir?

Çoğu insanın hayatı boyunca başına gelen burun kanaması, zaman zaman farklı sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Burun kanamaları, anatomik olarak burun boşluğu boyunca yer alan damar sisteminin herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. 

Burun kanaması, toplumda çok sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Burun kanamaları genelde burnun yapısal sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak yüksek tansiyon gibi kalp damar sistemi ile ilgili hastalıklardan da kaynaklanabilir. Özellikle burundaki anatomik yapıların hastalıklarıyla ilişkili olabildiğinden belirli durumlarda kulak burun boğaz bölümünün acil müdahalesi gerekebilir. Toplumda her 10 kişiden birinde görülmesiyle birlikte, burun kanaması olan kişilerin sadece %1-2’sinde cerrahi tedavi gerektirir.

Mukoza adı verilen ve burun boşluğunun iç yüzeyini kaplayan tabaka damar yönünden zengindir. Ayrıca vücutta temiz kanın dolaştığı atardamarlar burun mukozası içerisinde yüzeye yakın seyrettiği ve sıklıkla başka damarlarla bağlantılar kurduğu için burun kanamaları ciddi kan kayıplarına neden olabilir. Bu tip kanamalarda cerrahi müdahale kaçınılmazdır. Sıklıkla damarlarda oluşabilecek travma ya da başka etkenler de kanamaya neden olabilir.
Burun kanamaları meydana geldiği anatomik bölge ve ilişkili damar sistemine göre ikiye ayrılır; ön burun kanamaları ve arka burun kanamaları. En sık karşılaşılan burun kanaması tipi, ön burun kanamalarıdır. Genelde burun içinde meydana gelen travma sonucu oluşan ön burun kanamasına özellikle çocuklarda ve gençlerde rastlanır. 

Arka burun kanamaları ise yetişkinlerde ve ileri yaştaki kişilerde daha sık gözlenir. Bu tip kanamalarda, burun boşluğu geniz üzerinden ağız ile bağlantılı olduğundan ağızdan kan gelmesi de söz konusudur. Sıklıkla altta yapısal problem veya kronik hastalık yatar. 

Burun Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Burun kanamasının en sık görülen sebepleri:
·    Burun karıştırılması, buruna darbe gelmesi gibi  travmatik etkenler,

·    Kuvvetli sümkürme veya burun çekme,

·    Soğuk ve kuru hava,

·    Devamlı burun spreyi kullanımı,

·    Yüksek irtifa,

·    Sinüzit, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklar,

·    Burun içindeki kemik ya da kıkırdak eğriliği (deviasyon),

·    Burun mukozasını tutan çeşitli enfeksiyonlar,

·    Alerjik rinit,

·    Yüksek tansiyon (hipertansiyon),

·    Bazı hormonal hastalıklar,

·    Kanama bozuklukları (Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanımı veya hemofili hastalığı gibi),

·    Karaciğer ve böbrek yetmezliği,

·    Sinüs tümörleridir.

Ön Burun Kanamaları Nelerdir?

Daha çok çocuk ve genç erişkinlerde rastlanır. Çoğu burun kanaması, burnun orta bölümünde bulunan kılcal bir damar ağının hasar alması sonucu gerçekleşir. Bu nedenle sıklıkla tek taraflı izlenir. Bu bölgedeki damarlar oldukça ince ve yüzeyde olduklarından burnun sümkürülmesi, çocuklarda burun ile oynama, burun içine yabancı cisim sokulması gibi travmalar sebep olarak tespit edilir. 
Küçük yaştaki, 2 veya 3 yaşındaki, burun kanamalarına en sık mukozanın tahrişi (buruna yabancı cisim sokma) ve üst solunum yolları enfeksiyonları (özellikle viral) neden olur. Erişkinlerde görülen burun kanaması nedenleri küçük çocuklar için de geçerlidir.
Bebeklerde görülen burun kanaması hemofili, kan hastalıkları gibi sistemik hastalıkların habercisi olabileceği için bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Arka Burun Kanamaları Nelerdir?

Sıklıkla orta ve ileri yaşlarda izlenir. Kanamanın sebebi olarak genellikle altta yatan bir kronik hastalık (özellikle hipertansiyon hastalığı, çeşitli kanama bozuklukları, enfeksiyonlar vs.) veya yapısal bir problem (sinüs tümörü, lenfoma, geçirilmiş cerrahi işlem vs.) tespit edilir.Burnumuzun içinde arka üst bölgelerden kanama olur ve şiddeti burun ön kanamalarına göre fazladır. Sıklıkla geniz ve burundan aynı anda kan gelir. Arka burun kanamalarının tespit ve kontrol edilmesi daha zor olduğundan acil müdahale ihtiyacı daha çok görülür.

Burun Kanamasının Nedenleri Nasıl Ayırt Edilir?

Kanamaya yapılacak müdahalenin ne olduğu, öncelikle kanamanın nereden kaynaklandığına ve şiddetine bağlı olarak belirlenir. Eğer burun önden kanıyorsa ve kanamanın kaynağı görülebiliyorsa doğrudan bası yoluyla kanamaya müdahale edilebilir. Ancak şiddetli arka burun kanamalarında da burun deliklerinden kan gelebilir.
Ön burun kanamaları genelde kuru iklimlerde veya kış aylarında, kuru ve sıcak oda havası nedeniyle burun içini kaplayan koruyucu tabakanın kuruması sonucunda oluşan kabuklanmalar ile olur. Bunu önlemek için az miktarda yumuşatıcı bir krem veya damlalar burnun içine uygulanabilir. Genellikle burun ön kısmına (burun kanatlarına, burun delikleri ile burun kemiğin arasındaki yumuşak bölgeye) uygulanan parmak basısı ile durdurulabilir.
Arka burun kanamaları genellikle yaşlı insanlarda, yüksek tansiyon hastalarında veya burnun yapısal hastalıklarında olur. Kanama, ağız ve boğaza doğru devam eder. Bu bölgenin kanamaları daha şiddetli olur ve ciddi olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle, mutlaka hastaneye başvurulmalı ve bir KBB uzmanı ile hasta değerlendirilmelidir.
Yine her iki kanama şeklinde de, eğer kan kalp atımı şeklinde, şiddetli olarak geliyorsa; kan parlak kırmızı renkte ise cerrahi müdahale gerekebileceğinden mutlaka KBB uzmanının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Burun Kanamasında Neler Yapılır?

Burun kanaması tedavisinde uygulanabilecek bazı yöntemler vardır:
·    Kanaması olan kişiyi sakinleştirmeye çalışmalıyız.

·    Heyecanlı ve panik halinde olanların tansiyonu yükselir ve kanamanın şiddeti artabilir.

·    Baş hafifçe öne doğru eğilmeli (arkaya değil), kanın yutularak mideye gitmesi engellenmelidir. Aksi takdirde kanama miktarı anlaşılamadığı gibi bulantı ve kusmaya da yol açabilir.

 ·    Burnun yumuşak olan kısmı tamamen kavranmalı, başparmak ve işaret parmaklarla 5 dakika kadar sıkıştırılmalıdır. 

·    Dik oturulmalı veya yatmak gerekiyorsa mutlaka baş yüksekte kalacak şekilde yatılmalıdır.

Burun Kanaması Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Tekrarlayan burun kanamalarında,

·    Burun dışında başka yerlerden kanama olması durumunda (örneğin idrar ve dışkılama ile),

·    Vücutta hafif darbelerle bile morarma ve çürükler oluşuyorsa, 

·    Anormal derecede şiddetli diş eti, burun veya adet kanamalarının varlığında,

·    Aspirin benzeri kan sulandırıcı ilaçların kullanıldığı durumlarda,

·    Pıhtılaşma bozukluğu yaratabilecek karaciğer, böbrek veya hemofili gibi hastalıkların bulunduğu durumlarda,

·    Yakın zamanda kemoterapi alındıysa,

·    10 dakika boyunca burun sıkıştırıldığı halde kanama halen devam ediyorsa,

·    Kanama kısa süre sonra tekrarlıyorsa,

·    Fenalaşma, sersemlik veya bayılma hissi varsa,

·    Çarpıntı veya nefes almada zorluk varsa

·    Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan geliyorsa,

·    38,5 derece ateş ve döküntü/kızarıklık gibi ek belirtiler varsa, vakit kaybedilmeden kulak burun boğaz uzmanının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Adresimiz

Hoşnudiye, Cassaba Modern, D:B Blok No:201, 26100 Tepebaşı/Eskişehir

Telefon Numaramız

+90 (222) 220 40 40

Whatsapp Numaramız

+90 (505) 437 69 94

    Hızlı İletişim Formu