Ani işitme kayıplarında her geçen gün yeni bir tedavi yöntemi ortaya çıkmaktadır. Bu yöntemlerden biri de intratimpanik enjeksiyon tedavisidir. İntratimpanik enjeksiyon “ilacın enjektör vasıtası ile kulak zarından geçilip orta kulağa ulaşmasıdır”. Burada amaç ağız yolu ile alınan ilaçlardan ziyade kulak için geliştirilen ilacın doğrudan orta kulağa ulaşması sağlanır.
Ani işitme kaybı en az 3 bitişik frekans üzerinden, 72 saat veya daha kısa bir sürede meydana gelebilir. Bu süre tedavi açısından oldukça önemlidir. Ancak çoğu insan ani işitme kaybı yaşadığını ilk anda bilemez. Bazı hastalar işitme kaybının sabah anında fark edildiğini söylerken, bazıları saatlerce veya gün boyunca hızla ilerlediğini söylemektedir. İşitme kaybının şiddeti hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir. Ani işitme kaybı genelde her iki kulağı da kapsar. Ani işitme kayıplarında kulak çınlamasının etkisinin olup olmadığı tartışma konusudur. Sonuçlar bu noktada kulak çınlamasının da ani işitme kayıplarına neden olabileceğini ortaya koymuştur.
Kulak insanlar için doğadaki tüm sesleri anlamlı kılan duyu organlarımızdandır. İşitme kaybı ve özellikle ani işitme kayıpları insanlarda farklı reaksiyonlar gösterir. Çoğu insan ani işitme kayıplarında olaydan haberdar olamama gibi durumları yaşayabilir. Bazı insanların işitme kaybı yaşadıktan sonra dudak okuma hareketleri ile iletişim kurduğu görülmüştür.İşitme kaybının 1 ay gibi bir süre ile devam etmesi bazen geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Ancak intratimpanik enjeksiyon tedavisi işitme ve ani kayıplarda yeni bir dönem başlatmıştır. Uygulama yöntemi oldukça kolay olan intratimpanik enjeksiyon tedavisinde hasta yapılan işlem sonucunda hemen eski hayatına geri dönebilir. İntratimpanik enjeksiyon uyuşturularak yapılan bir işlem olduğu için acı hissi oluşturmaz ve kesinlikle ağrı hissetirmez.
Son yıllarda yapılan tıbbi araştırmalar, kulak çınlaması yaşayanların da bir şekilde işitme kaybı yaşadığını göstermiştir. Bir işitme kaybı birçok farklı biçimde ve çeşitli frekanslarda olabilir. Bazıları için, bu işitme kaybı küçük olabilir veya sadece iç kulakta hafif bir hasarın sonucu olarak dar bir frekans bandını etkileyebilir. Son birkaç yılda yapılan tıbbi araştırmalar, kulak çınlamasını, iç kulakların hasar gören kısmını beynin merkezi sinir sistemine bağlayan sinirlerdeki sinir aktivitesinin yokluğundan veya azalmasından kaynaklandığını gösteriyor. Sinyallerin beynin işitme merkezine geçmesiyle bu daha sonra sinir aktivitesinin artmasına yol açar. Bu artan aktivite beyindeki işitme merkezine ulaştığında, kulak çevreden herhangi bir ses çıkarmasa da bir ses duyulur. Buna tıp dilinde tinnitus denir.
Akustik aşırı maruziyet, hem iç kulaktaki saç hücrelerine hem de iç kulaktan beyne sinyaller gönderen sinirlere zarar verebilir. Akustik aşırı sese maruz kalma, gürültüye bağlı işitme kaybına neden olabilir. Saç hücreleri ve sinirler otoksik ilaçlar gibi başka şeyler tarafından da hasar görebilir ve bu kulak çınlamasına neden olabilir.
İntratimpanik enjeksiyonun en büyük avantajı tedavi için kullanılan ilacın sadece orta kulağa verilmesinden dolayı yan etkilerinin olmamasıdır. Özellikle ani işitme kayıplarının tedavisinde kullanılan kortizon, ağızdan hap olarak alındığında mide şikayetleri, kilo alma ve hatta mide kanaması gibi ölümcül sonuçlarla sonuçlanabilecek yan etkilere neden olabilir. İntratimpanik tedavi lokal etkili olduğundan bu yan etkiler görülmemektedir.
İntratimpanik enjeksiyonda verilen ilaç orta kulakta ve iç kulakta ağızdan alınmasına göre çok daha yüksek konsantrasyonlara ulaşabilir. Tedavi etkinliğinin bu sayede daha etkili olduğuna inanırız.Tansiyon ve şeker hastalığı gibi durumlarda hastaların ağızdan kortizon kullanması sakıncalı olduğundan bu hastalarda intratimpanik enjeksiyon en iyi seçenek olmaktadır.
* Ani işitme kayıpları: Aniden başlayan (3 günden kısa süreli) çınlama, dengesizlik ve baş dönmesinin eşlik edebildiği işitme kayıplarıdır. Bilinen tek etkili tedavisi kortizondur. İntratimpanik olarak yapıldığında ağızdan alınan kadar etkili olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ani işitme kayıplarında erken tedavi (ilk 72 saat) oldukça önem taşır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar olumlu olmaktadır. Tedaviye geç kalındığı durumlarda (1 aydan daha uzun süre olmuşsa) bile intratimpanik enjeksiyon ile sonuç alınabilmesi mümkündür.
*Meniere hastalığı: İlaçlarla kontrol altına alınamayan baş dönmelerinde intratimpanik gentamisin uygulanabilir.
*Tinnitus (Kulak çınlaması): İlaçlarla kontrol altına alınamayan kulak çınlamalarında intratimpanik enjeksiyonlar uygulanabilir.
Önce intratimpanik enjeksiyon yapılacak kulak zarı lidokain içeren sprey ile uyuşturulur. Hasta müdahale için sedyeye yatırılır ve mikroskop altında işleme geçilir. Saç teli inceliğinde olan dental uçlu enjektör ile ilaç, kulak zarından geçilerek orta kulağa verilir. Bu esnada kulak zarı uyuştuğundan dolayı ağrı hissedilmez. Östaki tüpünden dolayı genizde ilaç tadı hissedilmesi normaldir. 10 dakika dinlenildikten sonra hasta normal yaşantısına geri döner. Kulak zarında açılan delik çok ufak olduğundan kulak zarı kendini hemen onarır ve kalıcı delik oluşmaz.
Hoşnudiye, Cassaba Modern, D:B Blok No:201, 26100 Tepebaşı/Eskişehir
+90 (222) 220 40 40
+90 (505) 437 69 94